HAKKIMIZDA

1982 Yılında, Sabri Şadoğlu ve M. Esen Uygur tarafından kurulan ŞADOL BOYA; kendisine çalışma alanı olarak sanayi ve inşaat boyalarını seçerek, müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

E-mail: info@sadolboya.com.tr

Telefon : +90 216 593 10 23

Adres : İstanbul Tuzla Kimya Sanayicileri O.S.B. Melek Aras Bulvarı Kristal Cad. No:16 TUZLA/İSTANBUL

BİZİ TAKİP EDİN
Su Bazlı Boya Lekesini Yüzeylerden Temizleme Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler
  17.04.2018

Su bazlı boyalar günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız malzemelerdir. Ancak boyama sırasında istenmeyen kazalar sonucu lekelere maruz kalabiliriz. Peki bu lekeler nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri…

Su Bazlı Boyalar
Su bazlı yani akrilik boyalar günlük hayatımızda ev dekorasyonundan hobi malzemelerinde, sanatsal aktivitelerden duvar boyalarına kadar bir çok alanda karşımıza çıkar. Herkes mutlaka hayatında bir kez de olsa akrilik boyalarla vakit geçirmiştir. Ayrıca her öğrencinin çantasında bulunan sulu boyalar da bu boyalara örnektir. Tabi ki bir de bu maddelerin lekeleri vardır. İstenmeyen kazalar sonucu kıyafetlerimiz, cildimiz, yer döşemelerimiz veya duvarlarımız bu lekelere maruz kalabilir. Peki sulu boya lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri…

Kurumuş akrilik lekeleri bir hayli güç temizlenir. Ancak bu kurumuş lekeler için bire bir formüller vardır. Koltuklarınız, kıyafetleriniz veya cildiniz bu lekelere maruz kaldıysa endişelenmeyin. Her yerde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle bu izlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Akrilik lekeleri nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. Şimdi yöntemleri inceleyelim…

İzopropil Alkol ile Temizleme
İzopropil alkol eczanelerden temin edebileceğiniz ve bu lekeler için en güvenle kullanabileceğiniz yöntemdir. İzopropil alkol ile bu lekelerden tek ürünle kurtulabilirsiniz. Kolaylıkla bulabileceğiniz bu ürünü hem akrilik boyaların lekelerinde hem de sulu boyalarda güvenle kullanabilirsiniz. Hassas kumaşlara ve hassas yüzeylerde de suyla seyrelterek kullanımında sakınca yoktur. Özellikle plastik yüzeyler için en etkili yöntemlerden biridir.

Plastik ve benzeri tüm gözeneksiz yüzeylerde güvenle kullanabileceğiniz bu yöntem en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntem ile plastik yüzeylerde herhangi bir renk değişimi veya aşınma olmadan lekeler tek seferde çıkar. Kurumuş lekeler için de kullanabileceğiniz bu yöntemi uygulamadan önce lekenin fazlasını tercihen plastik küt bir bıçakla yüzeyden kazımalısınız. Ardından izopropil alkolü kumaşlara doğrudan, sert yüzeylere ise pamuk veya bez yardımıyla uygulayabilirsiniz. Böylece zorlu akrilik lekeleri tek seferde temizlenir.

Amonyak ve sirke
Özellikle giysileriniz için bu yöntemi güvenle uygulayabilirsiniz. Giysilerinizde herhangi bir solma veya renk değişimine sebep olmaz. Ayrıca plastik yüzeylerde de kalan lekeler için bu karışımı uygulayabilirsiniz. Giysileriniz için bu yöntemi uygulayacaksanız; su dolu bir kovaya giysilerinizi bastırın. Burada leke yumuşarken bir fincan beyaz sirke ile bir fincan amonyağı ayrı bir yerde karıştırın. Ardından su dolu kovadan kıyafetlerinizi çıkarın ve fazla suyunu sıkın. Bir sünger veya tüy bırakmayan bir bez yardımıyla hazırladığınız karışımı lekeye uygulayın. Bu sayede kolayca lekeler kumaştan çıkar.

Tiner
Özellikle metal, cam veya vernikli ahşap gibi yüzeylerde bu yöntemi kolaylıkla ve güvenle uygulayabilirsiniz. Bu yüzeyler gözeneksiz yüzeyler olduğundan aşınmalara karşı dayanıklıdır. Özellikle akrilik boyaları inceltmede kullanılan tiner aynı zamanda metal veya cam gibi yüzeylerden bu izlerin çıkarılmasını da sağlar. Ancak plastik pürüzsüz bir yüzey olmasına karşın kolay yıpranabilen bir yüzeydir. Bu sebeple bu yöntemi plastik yüzeylerde tavsiye etmiyoruz. Yüzeye bir miktar tineri pamuk veya tüy bırakmayan bir bez yardımıyla uygulayabilirsiniz.