HAKKIMIZDA

1982 Yılında, Sabri Şadoğlu ve M. Esen Uygur tarafından kurulan ŞADOL BOYA; kendisine çalışma alanı olarak sanayi ve inşaat boyalarını seçerek, müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

E-mail: info@sadolboya.com.tr

Telefon : +90 216 593 10 23

Adres : İstanbul Tuzla Kimya Sanayicileri O.S.B. Melek Aras Bulvarı Kristal Cad. No:16 TUZLA/İSTANBUL

BİZİ TAKİP EDİN
Sentetik Boya Uygularken
  30.04.2018

Öncelikle boya yapılan yüzeyin yağlı, kirli ve nemli olmaması, ortamın yeterince havalandırılması, yeterli oksijenin ortamda bulunması, hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olması gerekmektedir.
Metal yüzeylerdeki yabancı maddeler (yağ, gres vb.), uygun kimyasallar ile (deterjan, kostik, organik çözücü vs.) tamamen temizlenmelidir. Diğer kirlilik yaratacak maddeler yüksek basınçlı tatlı su ile yıkanmalı ve kurutulmalıdır.

Sentetik boyalar galvanizli metal yüzeylere iyi yapışmazlar. Galvanizli metal düz olmasının yanı sıra -paslanmayı önlemesi için ince ya da kalın bir yağ tabakasıyla kaplıdır. Sentetik boyalar galvaniz üzerinde baştan çok iyi sonuç vermelerine rağmen sonradan bozulurlar. Bunu önlemek için galvanizli metal üzerindeki koruyucu yağ tabakası tamamen kaldırılmalıdır. Bu işlem için kimyasal karışımlı su kullanılabilir. Açık havaya maruz kalmış ve beyaz pas yapmış metallerin pası, boya uygulanmadan önce bir fırça yardımıyla temizlenmelidir.
Eski boyalı yüzeylerde uygulama yapmadan önce mutlaka paslı alanlar temizlenmelidir.

Sentetik boya uygulamasında hava şartları çok önemlidir. Soğuk havalarda yapılan uygulamalarda boyanın kuruması gecikir ve bu da boyanın buruşmasına ve yüzeye tam olarak yapışamamasına neden olur. Direkt güneş altında ve rüzgarlı havalarda uygulama yapılmamalıdır. Boyanın sıcak bir yüzeyde veya sıcak bir günde boyanması, henüz kurumamış boyanın yağmura ve neme maruz kalması, henüz kurumamış alt katın üzerine son kat boyanın uygulanması ve kirli,
pis yüzeylere boya uygulanması buruşukluk ve kırışıklık problemine neden olur. Sentetik boyalarda tam kuruma 24 saattir. Bu süre zarfında ortamdaki tozlar boyaya yapışacağından dolayı boya yapılacak alanda toz bulunmamalıdır.

Metal yüzeyler, havada bulunan oksijen ile reaksiyona girerek belirli bir süre sonra yükseltgenme indirgenme reaksiyonu sonucu korozyona uğrar. Paslanma olarak bilinen bu reaksiyon sonucu, boya filmi zamanla parçalanır. Bu nedenden dolayı metal yüzeylere mutlaka oksijen ile teması kesmek amaçlı antipas boya uygulaması yapmak gerekmektedir. Astar katın uygulanması, raspa temizliğini takiben en geç 6 saat içerisinde yapılmalıdır. Temizleme ve boyama işleri arasında geçen sürede yüzey okside olur veya paslanma yeniden başlar.

Sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine neft, gazyağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozup, geç kuruma probleminin yanı sıra, daha birçok soruna neden olmaktadır. Kullanılacak boya kesinlikle üzerinde yazılan oranlarda inceltilmelidir. Eğer kullanılacak boya belirlenen oranlarda inceltilmezse; akma, örtücülük, portakal kabuğu görüntüsü gibi sorunlar yaşanacaktır.

Kullanılacak boyanın iyi karıştırılmaması, gereğinden fazla inceltilmesi, çok ince bir film tabakası uygulanması ve yanlış boyama teknikleri kullanılması sonucu boya, altındaki tabakayı örtme işlevini yerine getiremez.

Doğru uygulama önce antipas boya daha sonra 2 kat son kat boya şeklidedir. Katlar arasında mutlaka en az 6 saat beklenmelidir.