HAKKIMIZDA

1982 Yılında, Sabri Şadoğlu ve M. Esen Uygur tarafından kurulan ŞADOL BOYA; kendisine çalışma alanı olarak sanayi ve inşaat boyalarını seçerek, müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

E-mail: info@sadolboya.com.tr

Telefon : +90 216 593 10 23

Adres : İstanbul Tuzla Kimya Sanayicileri O.S.B. Melek Aras Bulvarı Kristal Cad. No:16 TUZLA/İSTANBUL

BİZİ TAKİP EDİN
İç Cephe Boya Uygulamaları hakkında Genel Bilgi
  30.04.2018

Doğru Boya Yapmak İçin Uygulama sırası
İç mekan boyarken doğru yolu izlemek sadece zamandan değil, paradan da tasarruf etmenizi sağlar. Odayı boyarken en yukarıdan başlayarak aşağıya doğru devam etmelisiniz. Sırasıyla,

Alacağımız boya miktarını belirleme
Öncelikle boyayacağımız alanın metrajını ölçmemiz gerekmektedir. 1 kg boya ile yapılan metraj ürünün üzerinde yazmaktadır. Kendi boyayacağımız alana göre kaç kg boya gerektiğini hesaplamamız mümkündür. Pratik olarak ise bir evin oturum alanı toplam tavan boyası metrajına eşittir. Duvarları ise tavan metrajının yaklaşık 2,5 katıdır. Örnek 90 m2 olan bir dairenin tavanı 90m2 dir. Duvarları ise 90 x 2,5 = 225m2 dir.

Boya uygulanmadan önce nelere dikkat edilmelidir
Uygulama yapılacak yüzey iyice temizlenmeli, gerekli tamiratlar yapılmalı ve tozdan arındırılmalıdır. Boya kullanılmadan önce karıştırılmalı ve gerekli oranda inceltilmelidir. Boyamadan önce: Rutubet veya su sızıntısı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Su sızıntısı varsa kaynağından kontrol altına alınmalıdır. Sıvanın düzgün ve sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Varsa eğer çatlaklar doldurulmalıdır. Tamiratlar yapılırken kullanılacak malzeme kesinlikle fayans yapıştırıcısı olmamalıdır. Alçı, akrilik macun, sıva harcı tercih edilmelidir.

Boyayı İnceltirken
Ambalajları üzerinde ve teknik bültenlerinde yazılı oranlara muhakkak uyulmalıdır. Her boyanın farklı inceltme oranları bulunmaktadır. İnceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir.
Sanıldığının aksine çok su kaldıran boya "iyi boya" değildir. Buna örnek olarak silikonlu ipek mat boyalar "iyi boya" sınıfında ürünler olup incelteme oranları plastik boyalara göre daha az su ile yapılmaktadır. Her boya kendine göre bir özellik taşımakta ve ürünün üzerinde ne kadar inceltileceği yazmaktadır.

Tavan Boyarken
Tavanı boyarken, fırça ile kenardan başlayıp duvar boyunca şeritler halinde ilerleyin. Kenardan (5-10) cm kadar içerisini fırçayla boyayın. Kenarları rulo ile boyamak kat izlerine ve taşmalara sebep olabilir. Daha sonra rulonuza uzatma sapını takarak tavanı kolayca boyayabilirsiniz.
Uzatma sapı yoksa merdiven de kullanabilirsiniz fakat sürekli yer değiştirmek sizi yavaşlatacaktır. Odanın köşesinden başlayarak en dar mesafeyi seçin ve ileri geri boyayarak bütün tavanı boyayın. Su bazlı boyalar örtücülüklerini kurudukları zaman verirler. Bu nedenle katlar arasında mutlaka kuruma beklenmelidir.

Duvarları boyamadan önce
Uygulamanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı çok önemlidir. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmelidir. Kir ve lekeler Kardelen İs ve Leke Örtücü Astar ile boyanmalıdır.
Küçük çatlak ve delikler Kardelen Akrilik Macun veya alçı ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalıdır. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilebilir. Boyanacak yerin rengine daha kolay karar verebilmek için en az 1 m2'lik alana uygulama yapılmalıdır. Mekanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Günün hangi saatinde hangi koşullarda mekanda bulunulacağı da düşünülerek ona göre değerlendirme yapılmalıdır.
Bazı renkler doğal ışık ve elektrik ışığı altında tamamen farklı görünür. Seçilen rengin mekandaki eşyalara uyum sağlaması için boyalı alanın etrafına özellikle tercih edilen eşyalar konulup düşünülmelidir..

Kullanacağınız rulo ve fırçayı tercih ederken; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler içinse çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir. Genelde geniş yüzeylerde (duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb. ahşapların boyanmasında fırçaya her zaman ihtiyaç vardır.

Mekanın boyanması birkaç farklı boyutta fırça gerektirebilir. Kaliteli fırça, boyama işleminin sonuçları için önemlidir. Kıl uçlarının aynı seviyede, yumuşak ve esnek olmasına dikkat edilmelidir. Yeni fırçalar kullanılmadan önce deterjanlı su ile yıkanıp dökülmeye meyilli kılların dökülmesi sağlanmalıdır.
Boyama işleminden sonra kullandığınız boyanın çözücüsü ile fırça temizlenmeli ve ardından deterjanlı su ile yıkanıp kurulanmalıdır. Fırça, bir kağıda sarılarak tekrar kullanım için saklanabilir Ayrıca uygulama sırasında çok fazla bastırılmamalı fırçanın kendi ağırlığı ile kayması sağlanmalıdır.

Duvarları boyarken
Duvarların birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da amaca uygun fırça ile boyanmalı, daha sonra büyük rulo ile geniş yüzeylere geçilmelidir. Eğer kenarlarda kestirme fırça kullanıldıysa, oluşan izler geniş rulo ile hafifçe taranarak yok edilebilir. Uygulamaların aynı yönde olması görüntüyü daha da güzelleştirir. Sağlıklı boya yapmak için en az iki kat uygulama yapmak gerekmektedir. Tek kat kalın boya yapmak boyadan alacağınız performansı düşürecektir.

Artan Boyayı Saklamak
İnceltmediğiniz boyaları saklamak için boyaların cinsine göre üzerine 2-3 mm tabaka oluşturacak şekilde su bazlı ise su ekleyerek , solvent bazlı ise tiner ekleyerek kabın içindeki boyanın havayla temasını keserek uzun süre saklayabiliriz. Ancak inceltilmiş boyayı saklamak mümkün değildir. Bu boyaları en fazla bir hafta içinde tüketmeniz gerekmektedir.