HAKKIMIZDA

1982 Yılında, Sabri Şadoğlu ve M. Esen Uygur tarafından kurulan ŞADOL BOYA; kendisine çalışma alanı olarak sanayi ve inşaat boyalarını seçerek, müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

E-mail: info@sadolboya.com.tr

Telefon : +90 216 593 10 23

Adres : İstanbul Tuzla Kimya Sanayicileri O.S.B. Melek Aras Bulvarı Kristal Cad. No:16 TUZLA/İSTANBUL

BİZİ TAKİP EDİN
Dış Cephe Boyama
  30.04.2018

Dış Cephe Boyama

Boyamadan önce: Dış cephe boya uygulamalarında en önemli nokta yüzeydeki bozuklukların ve pisliklerin giderilmesidir. En çok rastlanan problem duvarlardaki çatlaklardır. Derin çatlaklar açılmalı ve file koyularak tekrar onarılmalıdır. Bütün borular pas ve sızıntı kontrolünden geçirilmelidir. Herhangi bir bozukluğa rastlanırsa onarılmalıdır.
Çatılara daha fazla özen gösterilmelidir. Çatıdaki düzgün nem ve su yalıtımı duvarlardaki boyanın performansını da artıracaktır. Özellikle balkon ve teras giderleri çok iyi kontrolden geçirilmelidir. Boya genellikle dışarıdan gelebilecek su ve neme dayanıklı içeriden gelenlere ise dayanıksızdır. Ayrıca pencere denizliklerinin altında mutlaka damlalık olmalıdır. Bina çevresinde tretuvar olmalı ve su basman kotuna kadar su ve nem yalıtımı yapılmalıdır.

Yüzey hazırlığı
Yeni sıva uygulanmış yüzeyler boyanmadan önce en az 28 gün kurumaya bırakılmalıdır. Boyanın daha uzun zaman dayanması isteniyorsa, uygulanmadan önce yüzeyin tozdan, kirden ve yağdan arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Eğer yüzeyde mantar ya da küf oluşumu varsa, fırçalanarak iyice temizlenmeli ve sonra temiz suyla yıkanmalıdır. Su birikme ihtimalinin fazla olduğu yatay yüzeylerde mutlaka su yalıtımı yapılmalıdır. Daha önceki kaplamasından
dolayı parlak olan yüzeyler zımparalanarak daha mat hale getirilmelidir. Bu yüzeyle boya arasında daha iyi yapışma sağlayacaktır. Beton yüzeyler düzeltilip yıkanarak temizlenmeli ve kurumaya bırakılmalıdır. Boyamadan önce yüzeyde tebeşirlenme olmadığından emin olunmalıdır. Yağmur altında boya uygulanmamalıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, yüzeyin güneşte 2-3 gün kuruması beklenip boyaya ondan sonra başlanmalıdır.

Boyama
Dış cephede astar uygulaması çok önemlidir. Yeni sıvalı yüzeylerde tek kat olarak Kardelen Silikonlu veya Akrilik dış cephe astarı kullanılmalıdır. Burada amaç kesinlikle duvarı beyazlatmak değil sıva ile boya arasına mukavemeti güçlü bir arakat oluşturmaktır. Eski boyalı yüzeylerde Kardelen Şeffaf izolak astar kullanılması fazla film kalınlığı oluşturmamak adına daha uygun olacaktır. Astar ile eski boyalı yüzeylerde bulunan toz, sis, eksoz dumanı vs. gibi hareketli nesneler, izolak astar ile duvara yapıştırılıp boya ile arasında film oluşturacaktır.
Astar uygulamasından en az 8 saat sonra son kat boya uygulamasına geçilmelidir. Son kat boyalar en az İki kat olarak uygulanmalıdır. Kat uygulamaları arasında 4 saatlik bir ara vermek gereklidir. Yatay yüzeyler için üçüncü bir katın daha uygulanması tavsiye edilmektedir. Özellikle açık alanlarda yapılan uygulamalarda havanın +5 ºC ile 30 ºC arasında
olması, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu, boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir. Dış cephe boyamak için en uygun dönem eylül ve ekim aylarıdır.

Bu dönemde hava sıcaklığı boya için uygun olup, daha az yağmur yağmaktadır. Direkt güneş ışığı altında boya yapmak doğru değildir. Çünkü Boyalar, düzgün bir işleme ve yapışma sağlayabilmek için uygulandıktan sonra bir süre ıslak kalmak zorundadır. Direkt güneş ışığının sıcaklığı, boyanın en dış katmanının daha olgunlaşmasını tamamlamadan kurumasına neden olur. Bu da boyanın soyulması ve kabarması ile sonuçlanır.

Tektüre Boya (Grenli Boya) Uygularken
Tekstüre boya (Grenli Boya) uygulaması çok profesyonel işçilik ve dikkat gerektirmektedir. Tekstüre boya altına dolgulu dış cephe astarları tavsiye edilmez. Çünkü tekstüre boyanın oluşturduğu film kalınlığı yüksektir. dolgulu astar zaten yüksek olan film kalınlığını daha fazla artıracaktır. Yeni ve eski sıvalı yüzeylerde Kardelen Şeffaf İzolak Astar uygulanması daha doğru olacaktır.

Tekstüre boya yapılmadan önce 1'er m2'lik örnekler farklı kalınlıklarda numuneler yapılarak hangi kalınlıkta olacağına karar vermek gerekmektedir. Bu numuneler yapılırken boyanın içerisine katılan su oranı not edilmeli, beğenilen kalınlığa göre tüm boyalarda aynı oranda inceltme yapılmalıdır. Boyaların farklı oranda inceltilmesi desen farklılıklarına neden olacaktır.

Tekstüre boya uygulaması kesinlikle sıcak havalarda yapılmamalıdır. Çünkü kuruma hızlı olacağından ek yerleri belli olacaktır. Tarama nasıl başladı ise öyle devam etmeli. Farklı yönlerde tarama yapılmamalıdır. Kullanılacak mercan rulo delik çapları tüm rulolarda aynı olmalıdır. Tekstüre boya uygulaması bölüm bölüm yapılmalı, mümkünse 5 m aralıklarla fuga boşluğu koyulmalıdır. Özellikle geniş ve mimari olarak hareketsiz cephelerde 3 m yükseklikte bir bant yapıştırılarak uygulama yapmak bozuk desen çıkmasını engelleyecektir.

Dış cephede yaşanan problemler ve çözüm önerileri

Solma
Dış cephe boyalarında en çok meydana gelen sorundur. Kardelen Dış cephe boyaları solmayan pigmentlerden üretilmekte ve firmamız tarafından 5 yıl solmama garantisi verilmektedir. Dış cephe boyalarında iç cepheden farklı solmayan pigmentler kullanılmaktadır. Ancak solmanın tamamı boya ile ilgili değildir. Astar uygulaması, zeminin durumu, hava sıcaklığı, boyanın kaç kat yapıldığı, duvarın alkali durumu ve inceltme oranları boyanın kaderini değiştirebilmektedir. Dış cephe boya ve kaplamalarımız teknik bültende yazan şartlara göre kullanıldığında kesinlikle solmayacaktır.

Yosunlanma
Yosunlanmanın nedeni ortamda bulunan fazla nemdir. Dış yüzeylerde çok görülen bir sorundur. Betonarme yüzeylerde daha rahat oluşur. Yosunlamayı engellemek için nemin kaynağı dikkatlice belirlenerek, drenaj veya yalıtım ile nemden kurtulmaya çalışılmalıdır. Genelde bu problem kot almış binalarda daha fazla yaşanmaktadır.
Binaların temeli bohçalama usulü ile yalıtım yapılmalıdır. Şayet binanın oturduğu zeminde su seviyesi yüksekse, iç drenaj veya dış drenaj yapılarak su binadan uzaklaştırılmalıdır. Bu tür binalarda temelden giren su birinci ikinci hatta üçüncü katlara kadar çıkabilmektedir.
Örnek olarak bir kesmeşekerin sadece bir köşesini suya batıralım. Çok kısa bir sürede şekerin tamamının ıslandığını göreceksiniz. Binalarda betonarme olan bölümlerde aynen bu kesmeşeker gibi suyu yukarı doğru taşıyacaktır. Daha önce yosunlanma problemi olan zeminlerde bulunan yosunlar fırça yardımıyla temizlenebilir. Sonra yüzey suyla yıkanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Kabarmış boya varsa spatula yardımıyla kaldırılmalıdır. Temizleme işlemlerinde oluşacak tozdan korunmaya dikkat edilmelidir. Yüzey uygun hale geldikten sonra boyama gerçekleştirilebilir.

Büzüşme, kabarma, çatlak ve pütürlenmeler
Yüzeye gereğinden fazla boya uygulanmasından dolayı oluşur. Mevsimsel ısı değişikliklerine göre ince boya tabakasında genişlemeler ve büzülmeler olur. Ancak boya kalın uygulandığı takdirde katmanlar arasında bir yapışma sorunu oluşur ve ısı değişikliklerine aynı şekilde tepki verilmez. Bu da çatlakların oluşmasına neden olur. Ayrıca çok güçlü katkı maddeleri içeren boyalar eski yüzey üzerine uygulandığı zaman, yeni boyadaki güçlü katkılar alttaki boyayla reaksiyona girerek boyanın formunun bozulmasına ve pütürlenmeler oluşmasına neden olur.
Bu tür zeminlerde pütürlenen yüzeyler zımparalanabilir ya da taşlanabilir. Kabaran ve çatlayan yüzeylerse tüm boya kalkıncaya kadar kazınmalıdır. Temizleme işlemlerinde oluşacak tozdan korunmaya dikkat edilmelidir.

Soyulmalar ve yanma
Nem, henüz hazır olmamış yüzeye boya uygulanması ve olması gerekenden düşük ısıda boyanın uygulanması muhtemel nedenlerdir. Bu durumu önlemek için kesinlikle prizini almayan sıva ve beton üzerine boya uygulaması yapmamak gerekmektedir.
Nemli bölgeler boyanacaksa, nem kaynağından kesinlikle kurtulmak gerekir. Daha sonra var olan boya kaldırılmalı ve yeni boya sürülmeden önce yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. Sıva, çimento ve betonun alkalinitesi pH değerleriyle gösterilir.

Kuzey cephelerde nem, küf ve soyulmalar
Kuzey cepheler maruz kaldıkları zor iklim koşulları nedeniyle çok kısa sürede yıpranırlar. İç-dış duvar arasındaki ısı farkının yüksek olması, duvarın iç yüzeyinde yoğunlaşmadan kaynaklanan küflenme problemine neden olur.Bunu önlemek için mümkünse dışarıdan, mümkün değil ise içeriden ısı yalıtım levhaları ile (EPS-XPS) mantolama yapmak kesin çözüm olacaktır. Bu tür alanlarda antibakteriyel boya kullanmak gerekmektedir.